låna pengar

Snabblån – En liten flexibel kredit

Vad är ett snabblån?

Snabblån är som namnet avslöjar ett lån du kan ansöka om snabbt och kan användas som en tillfällig lösning för att låna en mindre summa pengar. Det ska dock inte betraktas som en långvarig lösning, eftersom pengarna så småningom ska betalas tillbaka, inklusive ränta och avgifter.

Eftersom detta är ett mindre lån innebär det inte så stora risker för långivaren. Därför kan man många gånger få låna pengar med direktutbetalning, även om man inte har en jättebra ekonomi eller om man har betalningsanmärkningar.

Snabblån är ett litet lån med kort löptid. Andra vanliga namn är mikrolån, internetlån och smslån. Att de fått så många namn beror på att de ofta kallas olika i media vid artiklar. Men även olika långivare och banker hittar nya namn för denna typ av lån i marknadsföringssyfte.

Du bör aldrig använda lån av pengar för konsumtion av varor som inte är direkt nödvändiga. Som tidigare nämnts handlar denna typ av lån oftast om en relativt liten summa pengar mellan 1000–50 000 kr. 

Jämför lån enkelt och smidigt

Snabblån är kortfristiga lån och de är mycket populära i Sverige. Om man tittar på de senaste tio åren har bankerna ständigt ökat minimibetalningarna på lån, vilket gör det svårare för människor att betala sina lån i tid. Dessa lån är i allmänhet mycket lättare att betala, eftersom de har kortare betalningsperioder. Och om du är ett fan av långfristiga lån kan snabba lån vara ett bra alternativ.

Du kan enkelt och smidigt jämföra lån för att få så bra information som möjligt innan du ger ditt samtycke för ett låneerbjudande.

Ansökan

Hur ska du göra för att ansöka om ett snabblån? Svaret är mycket enkelt. Du går in på webbplatsen för den långivare du önskar ansöka hos, väljer storlek på snabblånet och fyller i några personuppgifter och godkänner med BankID. Sedan inväntar du ett besked, antingen på sms eller via e-post, om låneansökan har blivit beviljad eller ej.

När långivaren har de uppgifter som efterfrågas gör långivaren en kontroll direkt för att se om du ska godkännas som låntagare eller inte. Först och främst ser långivaren till dina löpande inkomster. Som du ser ovan så behöver du normalt sett uppfylla vissa villkor för att bli beviljad ett snabblån. Dessa kan till exempel vara att du är över en viss ålder, har en taxerad inkomst och är fri från skulder hos Kronofogden.

Att låna utan UC

När man lånar pengar med snabblån innebär det helt enkelt att det endast är din kreditvärdighet som avgör huruvida du beviljas ett lån eller inte. Din kreditvärdighet framgår av den kreditupplysning som långivaren begär om dig. Alla bolag använder dock inte UC för att göra kreditupplysningen, så det går att låna utan UC, när du ansöker om ett lån av detta slag. 

Kreditbolagen som erbjuder sina kunder att låna pengar måste göra en kreditupplysning på dig som kund när du ansöker, annars får de inte låna ut pengar till dig. När en långivare får in en ansökan om snabblån måste de kontrollera både att du uppfyller deras egna krav men även de lagstadgade kraven. Långivare kan inte låna ut till dig om du har en för hög belåning eller om din inkomst är för låg i förhållande till lånen. Om du blivit nekad ett lån kan det vara orsaken. 

Det finns även flera kreditgivare som ger lån trots betalningsanmärkningar, dessa bör dock i de flesta fall vara äldre än 6 månader när du ansöker.

 

Så mycket kan du låna

Generellt sett är snabblån den minsta typ av lån jämfört med privatlån, billån och bolån. De brukar ligga mellan några hundra upp till några tiotusentals kronor. Dessa är alltså inget man använder för att använda till sitt bostadsköp, utan mer till mindre, nödvändiga köp. Den minsta summan du kan ta ut ligger på 1000 kr, men det finns de som har en minimigräns på hela 10 000 kr. Även den övre gränsen varierar starkt och kan ligga på mellan 10 000 kr och hela 50 000 kr.

Det gäller alltså att först bestämma hur mycket pengar man behöver låna. Låna för lite och man riskerar att inte ha tillräckligt med pengar. Låna för mycket och man får betala mer i ränta och det blir svårare att betala av lånet.

Genom att lägga upp en tydlig plan för snabblånet och klargöra syftet med de lånade pengarna blir det lättare att sätta en gräns för hur mycket man behöver låna. Det är även klokt att i det här skedet även rannsaka sin egen ekonomi för att på så sätt säkerställa att man klarar av att axla det ansvar som lånet de facto innebär. 

Ränta

Dessa lån kallas även för högkostnadskrediter, och det är inte helt utan anledning. Den effektiva räntan på den här typen av krediter är hög, ofta över 30%, så använd endast snabblån om du är i ett nödläge där du behöver låna en mindre summa pengar. 

Räntan anses nog vara det viktigaste för kunder när det kommer till olika lån. Dag in och dag ut pratas det om räntor, på TV, online och i tidningar. Ett snabblån är såklart inget undantag. Som sagt har dessa typer av lån fått dålig publicitet på grund av sina höga räntor, särskilt vid sena avbetalningar. När du ansöker om att låna pengar kommer du att upptäcka två typer av räntor; nominell ränta och effektiv ränta.

Nominell och effektiv ränta

Den nominella räntan är den ränta som långivaren tar ut för lånet. Men det är inte bara denna du betalar för när du tar ett lån. Utöver räntan tillkommer det även kostnader i form av uppläggningsavgifter och aviavgifter. Dessa utgifter, tillsammans med den nominella räntan, utgör den så kallade effektiva räntan och den presenteras alltid på årsbasis.

Den effektiva räntan är alltså vad du verkligen betalar för lånet. Att den effektiva räntan presenteras på just årsbasis är också anledningen till varför dessa lån i regel kan uppfattas som oskäligt dyra.

I och med att ett lån av denna typ normalt löper under en eller två månader så sätts räntan utifrån den tidsperioden.

När räntan då visas ur ett årsperspektiv så ser den mycket högre ut än vad den egentligen är. Tanken med att den effektiva räntan ska presenteras på årsbasis är för att det då blir lättare för konsumenter att jämföra långivare sinsemellan. Även om den effektiva räntan kan verka hög så hinner den inte generera särskilt höga kostnader under tiden som lånet löper.

Exempel på räntor

Låt oss säga att du tar ett lån på 100 000 i fem år med en ränta på 5 %. De olika avgifterna går på totalt 325 kr. Det innebär att den effektiva räntan blir 5,85 %. Men ska man låna pengar snabbt, oavsett summan, brukar återbetalningstiderna max vara på ett år – och skulle man ha otur kanske inom 30–90 dagar. Det innebär att du måste betala tillbaka väldigt mycket väldigt snabbt, trots att den effektiva räntan är ganska låg.

Låt oss ta ett annat exempel. Ett lån på 5 000 kr med 6 månaders löptid hos Credifi har en effektiv ränta på 125,59 %. Det kan låta väldigt mycket, men kollar du på den totala månadskostnaden ser du att den är på ca 1245 kr i månaden. Det innebär att du behöver återbetala ca 7470 kr. Vilket innebär att du endast betalar dryga 2500 för ett lån på 5000 och kan göra det utspritt över ett halvår.